Restauratie van belangrijke erfgoedstukken

Middeleeuws manuscript

Dit middeleeuws manuscript, een missaal uit de 13de eeuw, is afkomstig uit de cisterciënzerabdij Ter Doest. Net als honderden andere Ter Doesthandschriften kwam dit manuscript in de jaren 1600 in het bezit van de “nieuwe” abdijbibliotheek van Ten Duinen in Brugge, en vanaf 1797 in de bibliotheek van de Brugse Ecole Centrale, de voorloper van onze Openbare Bibliotheek.

Deze restauratie voor de stad Brugge zette in op deze drie belangrijke schades. Dit gebeurde in verschillende stappen : het droogreinigen van band en boekblok, het verwijderen van de 19de-eeuwse (?) rug en “recente” lijm, het herstellen van scheuren, lacunes en plooien, en het hernaaien van de losse katernen. Het rugleder dat in de tweede fase werd verwijderd, werd niet vervangen. Wel werden de fel aangetaste hoeken van de houten platten licht verstevigd met zelfgemaakte pasta van houtstof en tylose-lijm.

Handschrift 307 was een zwaar beschadigd handschrift dat zonder ingrijpen steeds verder zou degraderen. Er werd een halt toegeroepen aan deze degradatie, met maximaal respect voor de historische integriteit van de codex en met toepassing van reversibele methoden en producten. Dit was een bijzonder delicate en moeilijke opdracht.

Andere projecten

CONTACTEER MARTINE

Vraag vrijblijvend een offerte

Pin It on Pinterest

Share This